Excelsior

Concert "Lux Aeterna" - Dorpskerk Leiderdorp 29 januari 2011

Isabel Delemarre - sopraan
Wim Dijkstra - orgel
Hans van der Toorn - dirigent

Recensie

Arvo PĂ„RT en John RUTTER - Twee populaire niet- revolutionairen

Arvo Pärt (geb. Estland 1935) heeft in het begin van de 70-er jaren van de vorige eeuw zijn eigen stijl ontwikkeld. Na bestudering van Renaissance componisten zoals Obrecht, Ockeghem en Josquin besloot hij elementen van hun compositie techniek over te nemen zoals canon, imitatie, tegenbeweging van stemmen. Hierdoor heeft veel van zijn werk een sereen karakter, waarin ook veel plaats is voor stilte en contemplatie. Een onderdeel van Arvo Pärt’s stijl is het gebruik van “tintinnabuli”, tonen en akkoorden die doen denken aan klokslagen. Door zijn“ouderwetse” compositie techniek wordt zijn muziek door sommigen zeer gewaardeerd en door anderen, met name voorstanders van vernieuwing en avant-garde, gewantrouwd en verguisd.

Samen met John Tavener (overigens een studiegenoot van John Rutter) zette Arvo Pärt een nieuwe trend in de geestelijke koormuziek. Voor velen was deze zingbare en wat mystieke muziek een verademing na de complexe en voor velen onzingbare moderne muziek van na de Tweede Wereldoorlog.

Ook John Rutter (geb. Londen 1945) heeft te maken gehad met vooroordelen en kritiek. Rutter schrijft, evenals Arvo Pärt voornamelijk religieuze muziek. Rutter verwerkt in zijn muziek regelmatig elementen uit de lichte muziek en de jazz. Mede daardoor is zijn muziek met name in de Verenigde Staten bijzonder populair, terwijl zijn muziek in zijn vaderland beschouwd wordt als niet al te serieus en voor velen te “glad”. Toch is zijn vakmanschap onmiskenbaar. Het door hem opgerichte koor de “Cambridge Singers” is wereldberoemd en Rutter zelf wordt wereldwijd regelmatig gevraagd voor lezingen en gastdirecties.

Vanwege gezondheidsproblemen componeert hij de laatste jaren niet meer in opdracht. Samen met Arvo Pärt is hij op dit moment een van de meest uitgevoerde componisten van koormuziek ter wereld.

Hans van der Toorn, dirigent.