Excelsior

Leiderdorpse Kerstscratch 2009 - Dorpskerk 12 december 2009

In 2007 organiseerde C.O.V. "Excelsior" de eerste echte Leiderdorpse Kerstscratch, nadat er in de twee voorgaande jaren al een gezellig zangfestijn rond het aansteken van de lichtjes in de Kerstboom had plaatsgevonden. Het bestuur van Excelsior organiseerde in 2009 dit evenement opnieuw!

Affiche

Repertoire van de “Kerst-scratch”:

Medewerking van:

Algehele leiding:

Verslag van de dag

Afgelopen zaterdag, 12 december 2009, was het al vroeg druk in en rond de Dorpskerk (van Leiderdorp). Buiten werd hard gewerkt aan het optuigen van de kerstboom en binnen werd niet minder enthousiast gewerkt om een mooi concert op te tuigen.

Bijna 120 zangers en zangeressen begonnen om 10:00 uur met het instuderen van Hector Berlioz' L'Adieu des bergers en het Oratorio de Noël van Camille Saint Saëns. Helemaal van scratch? Het was te merken dat een aantal mensen al de moeite had genomen om thuis naar de muziek te luisteren, te kijken en te oefenen. Voor de koffie namen de mannen en vrouwen apart hun partijen door. De koffie en later ook de lunch vormden een gezellige onderbreking, waarin ervaringen werden uitgewisseld.

Na de lunch werd gezamenlijk de afwerking ter hand genomen. Dat gebeurde in een bijzonder goede sfeer onder leiding van de dirigent van COV Excelsior: Hans van der Toorn. Halverwege de middag schoven ook de solisten: Kitty Jansen (sopraan); Corinne van Wijk (mezzosopraan); John Kalkhuis (altus); Frank den Hartog (tenor) en Lionel Gaillard (bas) aan. De generale repetitie verliep goed, zodat met vertrouwen naar het concert kon worden uitgekeken.

Om 15:30 uur stonden de eerste bezoekers al voor de ingang van de Dorpskerk. Dat was niet zonder reden, want “het zou wel eens druk kunnen worden”. En dat werd het ook. Onder leiding van Hans verzorgden de koorleden, solisten en de organiste, Petra Veenswijk, een prachtig concert. Waarbij de solisten naast de twee koorwerken ook nog samen een aantal Franse kerstliederen ten gehore brachten.

De deurcollecte bij het verlaten van de kerk, maar ook de bestedingen van de koorleden gedurende de dag komen in hun geheel ten goede aan Stichting Interplast Holland. Samen brachten ze een kleine 900 Euro op.

Na het concert ging iedereen naar buiten om deel te nemen aan het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom. Samen met de nog extra toegestroomde mensen werd gezongen en gedronken rond de kerstboom. Zonder twijfel zal iedereen tevreden in het “nachtelijk duister” weer naar huis zijn gegaan.

Edo Elstak