Excelsior

Koorreis Duitsland - Jubilerend Excelsior bezocht Leipzig en Erfurt 28 mei 2006

De COV Excelsior bestaat dit jaar 110 jaar, reden voor het koor om dit te vieren met een muzikale reis naar Duitsland.

Op woensdag 24 mei 2006 stapten de bijna 50 koorzangers met enkele introducés al vroeg in de bus om na een tussenstop in Dillenburg aan te komen in Weimar waar het koor logeerde.

Op donderdag, Hemelvaartsdag, werd een inloopconcert gegeven in de Nikolaikirche in Leipzig, bekend in heel Duitsland omdat hier de maandagdemonstraties vertrokken, de geweldloze protestdemonstraties tegen het DDR-staatsbestel.

Het koor gaf hier met de uitvoering van twee Coronation Anthems van G.F. Händel en het Te Deum van J. Haydn alvast een voorproefje van het jubileumconcert, dat onder de titel "Kroonjuwelen" later dit jaar in de Dorpskerk gehouden zal worden.

Voor dirigent Hans van der Toorn was dit zijn eerste optreden met Excelsior en voor de begeleiding op het orgel was Susanna Veerman, organiste en tevens dirigente van Vox Humana mee op reis.

De vrijdag werd doorgebracht in Eisenach waar men o.l.v. een gids in de voetsporen van Bach trad.
Ook werd hier de beroemde Wartburg bezocht.

De zaterdag was een dag, die men zowel in Weimar als in Erfurt kon doorbrengen en waar de koorleden zich tijdens het slenteren door de oude stadjes en het bezoeken van de prachtige kerken en musea en natuurlijk de vele terrasjes echt op vakantie voelden.

Zondag 28 mei verleende het koor met het zingen van de Kleine Orgelmis en het Te Deum van J. Haydn medewerking aan de morgendienst in de Thomaskirche van Erfurt.

Zondagavond laat kwamen de koorleden moe, maar zeer voldaan weer in Leiderdorp terug.